Gebitsreiniging

De meest toegepaste preventieve behandeling bij de onze tandartspraktijk in Hoofddorp is een gebitsreiniging. De tandarts of mondhygiënist gebruikt speciale instrumenten om tandplak en tandsteen te verwijderen van alle oppervlakken van de tanden en kiezen. Vervolgens worden de tanden gepolijst met een speciale pasta en een rubber kapje dat op een ronddraaiend instrument is aangebracht. Doordat plak en tandsteen grondig worden verwijderd, neemt het aantal bacteriën af, worden tandvleesontstekingen tegengegaan en wordt het eenvoudiger het gebit zelf schoon te houden.

Een gebitsreiniging komt natuurlijk niet in de plaats van een goede mondhygiëne thuis: een goede gebitsverzorging met Flossen en Ragers en tandenstoker is onontbeerlijk voor het behoud van een gezond gebit.

Fluoride behandeling:

Om de structuur van uw tanden te verstevigen, kan een tandarts of mondhygiënist van ons een speciale, hoge concentratie van fluoride op uw gebit aanbrengen. De fluoridegel wordt ofwel rechtstreeks aangebracht, ofwel in een speciale houder gedurende enkele minuten over de tanden geplaatst. Hoewel de fluoride slechts enkele minuten in contact staat met de tanden, blijft er nog lang daarna sprake van een verhoogde fluorideconcentratie in de mond.

Wat zijn sealings en wat is fluoride lak?

Sealings: Een sealing wordt door een tandarts of mondhygiënist aangebracht op de kauwvlakken van de kiezen van kinderen. De diepe groeven in deze kauwvlakken zijn een verzamelplaats voor voedselresten, waardoor hier vaak cariës ontstaat. Een sealing vult de diepe groeven op, waardoor de groeven worden “verzegeld” tegen binnendringende bacteriën en etensresten. De kiezen kunnen dan beter schoon gehouden worden.

Om de sealing toe te passen wordt de kies eerst gereinigd en gedroogd. Soms wordt er een rubberen lapje tussen de kies en de rest van de mond geplaatst. Vervolgens wordt de tandkleurige plastic sealing op het kauwvlak aangebracht. Het materiaal van de sealing is dan nog vloeibaar, zodat deze gemakkelijk de groeven kan binnendringen. De sealing droogt vervolgens op, waarbij soms een speciaal licht wordt gebruikt om de sealing sneller hard te laten worden. Een sealing is het meest effectief als deze spoedig na het doorbreken van de kies op het kauwvlak wordt aangebracht.

Fluoride lak: Een sealing biedt bescherming voor de kauwvlakken van de kiezen, maar fluoridelak helpt bij het beschermen van alle vlakken van alle tanden en kiezen. Fluoridelak bevat meestal een zeer hoge concentratie fluoride, maar er wordt maar een geringe hoeveelheid van gebruikt. De aangebrachte fluoridelak blijft urenlang fluoride afscheiden. Fluoridelak wordt bij kinderen toegepast om tandbederf te voorkomen, en bij volwassenen om tandbederf of gevoelige tanden tegen te gaan.

De tandarts of mondhygiënist droogt de tand of kies en brengt de lak vervolgens aan met een klein borsteltje of een speciaal apparaatje. Sommige soorten fluoride lak zijn enigszins gekleurd om ze gemakkelijker te kunnen aanbrengen, maar de kleur verdwijnt langzaam naarmate de actieve stoffen vrijkomen. De lak droogt snel op en u kunt de rest van de dag uw normale activiteiten voortzetten.