Wortelkanaalbehandeling

Het kan om verschillende redenen voorkomen dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft. In de regel heeft dit te maken met heftige kiespijn. Het levende deel van de tand of kies is zodanig ontstoken, dat de tandarts genoodzaakt is de zenuw te verwijderen. Door de wortelkanaalbehandeling kan een mogelijke ontsteking rond het wortelpunt voorkomen worden.

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is het gedeelte dat daadwerkelijk te zien is. De onderliggende wortels zitten daarentegen in de kaak verankerd. Door iedere wortel loopt een wortelkanaal, ook wel de pulpa genoemd, die gevuld is met zenuwen, bloedvaten en bindweefsel.

Meestal ontstaat een ontsteking aan het wortelkanaal door een invasie van bacteriën vanuit de mondholte. Door tandbederf of door een lekkende vulling dringen de bacteriën door in de pulpa. Dit hoeft niet altijd directe klachten te geven, maar wanneer het onbehandeld blijft, kan het ernstige kiespijn tot gevolg hebben. Wanneer de ontsteking zich uitbreidt, en u geen wortelkanaalbehandeling ondergaat, is het zelfs noodzakelijk om uw kies te trekken. Wilt u van uw kiespijn af en wilt u uw kies behouden, dan is het aan te raden een wortelkanaalbehandeling te volgen bij onze tandartsenpraktijk in Hoofddorp.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De wortelkanaalbehandeling bij onze praktijk in Hoofddorp is erop gericht om de bacteriën uit het wortelkanaal te verwijderen en te voorkomen dat deze de volgende keer weer binnendringen. Meestal bestaat de behandeling uit één of twee sessies. In de start-behandeling wordt u van de ergste pijn verlost, om zodoende even rust te hebben. In de volgende sessie wordt de behandeling vervolgens afgemaakt. Maar hoe ziet zo’n behandeling er uit?

 1. Allereerst vindt er een intakegesprek plaats, waarin het behandelplan uitgebreid met u wordt besproken.
 2. Na het behandelplan wordt door middel van een röntgenfoto achterhaalt waar de ontsteking zit en wat de status van de wortel is.
 3. U krijgt een (plaatselijke) verdoving toegediend.
 4. Wanneer de verdoving eenmaal werkt, kan de kies open worden geboord door de tandarts.
 5. De tandarts verwijdert het ontstoken weefsel en reinigt de kies en het wortelkanaal.
 6. Nadat de ontsteking is verwijderd wordt, afhankelijk van de staat van de kies, een composietvulling of een kroon geplaatst.

Wortelpuntoperatie (apexresectie)

In sommige gevallen kan het voorkomen dat ook na een wortelkanaalbehandeling er opnieuw een ontsteking ontstaat in het wortelkanaal. In vele gevallen is dan een wortelpuntbehandeling nodig (apexresectie). Bij deze behandeling wordt een kleine snee in het verdoofde tandvlees gemaakt en wordt deze iets opengeklapt. Vervolgens wordt met een minuscuul boortje door het bot naar de punt van de wortel geboord. Hier wordt een klein stukje van de wortelpunt weggehaald, waarna het einde van het wortelkanaal wordt opgevuld met een kleine vulling. Hierdoor wordt het kanaal afgesloten, waardoor nieuwe ontstekingen voorkomen kunnen worden.

Direct een intakegesprek plannen

Wilt u meer weten over de behandeling, of heeft u acuut een wortelkanaalbehandeling nodig bij een tandarts in Hoofddorp? Bel ons op via het onderstaande nummer, of vul het inschrijfformulier in.

Beste patiënt,

 

Net als alle andere tandartspraktijken in Nederland, werd ook binnen onze praktijk vanaf dinsdag 16 maart jl. alleen nog acute mondzorg verleend.
Gedurende deze weken hebben we zeker niet stilgezeten. Wij hebben deze tijd benut om binnen onze praktijken verdere aanpassingen en maatregelen door te voeren, zodat we u met een gerust hart kunnen blijven behandelen. Vanaf donderdag 23 april 2020 zullen wij de reguliere mondzorg weer hervatten. Wij volgen daarmee de adviezen op van de brancheorganisatie en het RIVM.

 

Hiervoor hebben wij wel uw medewerking nodig:

 • We verzoeken u vriendelijk niet eerder dan 5 minuten voor uw afspraak u te melden bij de receptioniste en in de wachtkamer plaats te nemen.
 • We vragen u om alleen naar de praktijk te komen; als het echt niet anders kan, mag er maximaal 1 begeleider mee.
 • Bij de ingang van onze praktijk staat een dispenser met handdesinfectie. We verzoeken u deze direct bij binnenkomst te gebruiken om uw handen te desinfecteren.
 • Houd in de wachtkamer voldoende afstand (1,5 meter) tot andere patiënten.
 • De tijdschriften en het speelgoed zijn uit de wachtkamer verwijderd.
 • Het toilet is afgesloten.
 • Uw behandelaar haalt u op voor de behandeling en zal u verdere instructies geven.
 • Indien het bij het maken van een vervolgafspraak druk is aan de balie, kunt u ook aangeven dat u uw vervolgafspraak per e-mail van ons wilt ontvangen.

Al deze maatregelen zijn erop gericht om de 1,5 meter afstand in de praktijk zoveel mogelijk in acht te nemen. Mocht u een afspraak hebben in de komende tijd, dan kunt u ervan uitgaan dat deze afspraak normaal door gaat. Tenzij u ouder bent dan 70 jaar; dan zullen wij contact met u opnemen en samen een besluit nemen of de afspraak doorgaat of dat het verstandiger is om deze te verzetten.
Mocht u of één gezinslid symptomen van het coronavirus hebben, zoals hoesten, niezen loopneus, keelpijn en koorts, én een acute tandheelkundige klacht: neem dan eerst contact op met de praktijk en kom niet naar de praktijk. Dit alles natuurlijk om mogelijke verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Bedankt voor uw begrip en hopelijk zien wij u snel!

 

Met vriendelijke groet,

 

Tandartsenpraktijk Floriande

 

Openingstijden/bereikbaarheid:
Maandag tot donderdag 8:00-12:30/13:00-16:30
Vrijdag van 8:00-12:30/13:00-15:00

023 557 8806